Ağır sonuçlarla karşılaşmamak için ve artık çok geç dememek için önceden önlem alın. Asansörler basite alınacak yapılar değildir. Belirli hassasiyetlere ve önem düzeyine sahip bu yapıların belirli dönemlerde önlemler alınarak bazı şeylerin yapılması gerekmektedir. Bu önlemler sayesinde hem daha verimli süreçlere sahip olunarak asansörden alınan verim artacaktır. Bunun yanında da can ve mal kayıplarına neden olacak kazalar engellenmiş olacaktır. bunun için yapılan bir diğer düzenleme ise asansör denetlemeleridir. Denetlemeler sayesinde asansörlerin bakım ve kontrolleri daha iyi bir şekilde kontrol edilmektedir. Bunun yanında etiketleme sistemleri sayesinde de kullanıcılara daha bilgilendirici bir süreç ortaya çıkmaktadır.
Bilindiği üzere asansörlerde bazı durumlarda çocuklarda kullanımlar yapmaktadır. Ve küçük yaş gruplarındaki çocukların bile tek başlarına asansörlere bindiklerini görmekteyiz. Bu durum ise zararlı olmaktadır.
Çocuklar bazen oyun amaçlı bile asansörleri kullanmaktalar. Bu durum ise asansörde sıkışmalar gibi durumlar ortaya çıktığında büyük oranda sorun teşkil etmektedir. Çocukların savunmasız bir yapıya sahip olmalarından dolayı bu tip durumlarda yaralanmalar hatta daha ağır olarak ölümle sonuçlanan durumlar ortaya çıkabilir. Bunun için ebeveynlerin önlemler almaları gerekmektedir. çocukların tek başlarına değil de ebeveynleri ile beraber asansörlere binmeleri gerekmektedir. güvenli olmayan bir asansörün düşmesi durumlarında ortaya ağır sonuçların çıkmaması için bu duruma önlemler alınması gerekmektedir.
Tedbirleri önemseyin başlıklı yazımızda bir diğer önemli durum ise profesyonel ekip ve ekipmandan hizmet alınması gerekmektedir. Bu alanda yapılan çalışmalar bilgi ve birikim istemektedir. Bundan yoksun olan bireylerin yapacakları çalışmalar ise sorunların doğmasının önünü açmak demektir.
Eğer bir asansöre baştan savma bakım ve onarım süreci yapıldığı zaman sorunlu parçalar tam olarak onarılmaz veya es geçilirse sorunlar ortaya çıkacaktır. Asansörler zamanla bazı parçalarında sorun çıkaran yapılardır. Bu süreçte de gerekli çalışma özenli ve dikkatli çalışmalar asansörün montajında sonra belirli dönemlerde aksatılmadan yapılmalıdır.
Etiketleme sistemleri hakkında daha geniş bilgi vermek gerekirse asansörler güvenliklerine göre etiketler alırlar. Örneğin asansör güvenli değilse kırmızı etiket yapıştırılır ve yetkililer tarafından mühürlenerek kullanıma kapatılır.
Sarı etiket ise çok küçük ve güvenliği tehlikeye atmayan bir sorunun varlığını ve kısa bir süre içinde tamir ettirilmesi gerekliliği açıklar. Yeşil etiket ise asansörde herhangi bir sorun olmadığını belirtir. Asansörü kullanacak olan kişide bu etiketlere bakarak daha güvenli bir şekilde asansörü kullanabilir.
Görüldüğü üzere asansörler için bazı tedbirlerin almanın öneminden bahsettik. Günlük kullanımlarımız için bu kadar büyük önem teşkil eden asansörlerin üzerine de titremek gerekiyor. Yapılması gerekenler yukarıda anlatıldığı gibi sistematik adımlarla yapılıp en iyi şekilde kullanımların olması için ve güvenli yapılara sahip olmak için gereklidir.